Allmänt

Att gå från webbhotell till något mer kraftfullt

Om du tidigare haft ett vanligt webbhotell men behöver något mer kraftfullt för att din hemsida eller webbtjänst så finns det några alternativ.

Vissa webbhotell har kraftfulla webbhotellspaket där du kanske delar en kraftfull server med ett tiotal andra kunder istället för att dela med hundratals. Detta är kanske det lättaste steget om man redan är van med webbhotell.

Om det alternativet inte finns så kommer du behöva titta på VPS-lösningar. En VPS är en egen virtuell server som fungerar precis som du skulle haft en egen fysisk server för dig själv. Skillnaden är att på en fysisk server så körs flera virtuella som tillsammans delar på serverns resurser.

VPS har många fördelar och idag är det inte ovanligt att man kör VPS genom någon molnlösning. Även om din VPS delar på serverresurser så är ändå en viss mängd minne och  CPU-kraft reserverat din server. Om din hemsida eller webbtjänst fortsätter att växa så kan du enkelt uppgradera din VPS så den får ta del av mer minne och fler CPU-kärnor. Detta utan att du behöver beställa en ny server och installera om någonting vilket gör VPS till den väldigt skalbar och bra lösning.

Dedikerad Server är steget efter VPS, men idag kan en väl påkostad VPS vara mer kraftfull än en dedikerad server, vilket inte gör det till ett självklart val om man tidigare haft webbhotellspaket.

Dedikerad server ger dock andra fördelar som att du har möjligheten att lastbalansera flera servrar och på så sätt få kapacitet VPS inte kommer i närheten av. Förmodligen är dock inte behov av så kraftfulla lösningar ännu.

En nackdel och ett jobbigt moment för många som ska gå från ett vanligt webbhotellskonto till dedikerad server eller VPS är att det ställs betydligt mer krav på kunskaper än tidigare. Det är du själv som kommer ta hand om server, installera mjukvara och ändra inställningar i konfigurationsfiler. Om du inte vill detta behöver du betala någon annan för att ta hand om detta. I vissa kan webbhotellet själva erbjudet det, men kontentan är att det kommer bli betydligt mer kostsamt än ett vanligt webbhotellskonto.

Om du hellre föredrar ett vanligt webbhotell så har Webbhotell Lista (http://www.webbhotelllista.se/) en hel del bra förslag på företag. Deras recensioner om webbhotell är också något som är läsvärt om du vill få en uppfattning om hur webbhotellets kontrollpanel ser ut och fungerar.