Dedikerad Server – Hyr egen server
Det är inte lika enkelt att hitta en bra leverantör av dedikerade servrar som det är att hitta ett enkelt webbhotell. Det är förmodligen också viktigare att det faktiskt blir rätt redan från början då en flytt mellan servrar kan ta lång tid.
Alla vanliga webbhotell erbjuder inte dedikerad server, men det finns en hel del bra alternativ i Sverige. Om du kan tänka dig att hyra en egen server i Europa eller USA så blir det ännu billigare.
För vanliga webbhotell har utveckling gått i riktningen att det inte längre är lönt att välja ett utanför Sverige. Men för dedikerade servrar så kan det fortfarande finnas mycket att tjäna, framförallt om du vill ha ett bra SLA-avtal där de snabbt åtgärdar din server, oavsett tid på dygnet.
Svenska Leverantörer
Om du vill hyra en dedikerad server i Sverige så finns det några bra leverantörer. Följande rekommenderar vi att du tar en titt på:
- Miss Hosting – Välj mellan 3 serverkonfigurationer för att hitta en server som passar era behov bäst. Miss Hosting erbjuder både dedikerad server och VPS till låga priser.
- FS Data – Bra grundutbud med prisvärda extratjänster för dedikerade servrar och VPS. Eget datacenter i Kungsbacka.
- Oderland – Har flera alternativ för vanlig dedikerad server och managed server. Du kan även betala av så där äger servern efter avtalad tid.
Leverantörer utanför Sverige
Generellt får du mer för pengarna utanför Sverige och om du väljer en leverantör med datacenter nära Sverige så blir det knappt någon skillnad i upplevelsen för dina användare.
- Fasthosts – Stor leverantör med datacenter i Storbritannien. Konfigurera servern som du vill till ett mycket attraktivt pris från ca £40 (ca 400kr). Bra val för användare i Sverige.
- Serverpronto – Stor leverantör med datacenter i USA. De erbjuder dedikerade servrar från ca $50 (330 kr) och du kan välja managed server och cPanel om du önskar. De har även billig Minecraft server du kan hyra.
- HostGator – Ett av världens största webbhotell erbjuder givetvis också dedikerad server och VPS. Bra servrar från $174 / mån med cPanel som kontrollpanel.
Bör jag välja en server i Sverige?
Huruvida du ska ha en server i Sverige eller ej går inte att ge ett kort svar på och beror mycket på vilka principer du vill följa och om priset är en viktig faktor.
I Sverige får du servrar som är geografiskt nära svenska Internetanvändare och detta kan förbättra upplevelsen av den tjänst du tänkt erbjuda. Om du tänkt använda servern som en webbserver för vanliga hemsidor så kommer servrar i ett närliggande land (Västeuropa) också att fungera bra.
En dedikerad server i USA är tyvärr väldigt långsam mot Sverige. Du får som bäst en bit över 100 ms i responstid och ska besökaren ladda en hemsida med många filer/bilder etc. så kommer det ta mycket längre tid än om servern stått i Sverige. Detta förutsätter givetvis att du har svenska användare. Om du vet att användarna kommer komma från hela världen så spelar detta ingen roll, då kan USA fungera hur bra som helst.
En fördel med Sverige är givetvis att du kan få svensk support vilket gör telefonsupport mycket enkelt.
Nackdelen med Sverige är att du får betala mer för samma server och ofta bör du uppgradera SLA-avtalet till ett bättre vilket gör Sverige till ett mycket dyrare alternativ.
Många försöker hitta en bra kompromiss och välja leverantör i Tyskland, Nederländerna eller Storbritannien. De är så pass nära Sverige rent geografiskt att avståndet inte blir ett problem.
Fler alternativ?
Det finns både kraftfullare och enklare alternativ än en dedikerad server. Men det finns framförallt många leverantörer och mycket att känna till. Webbplatsen webbhotellen.org jämför Sveriges största webbhotell men har även en bra sektion för dedikerad server om du vill hitta fler leverantörer och lära dig med om vad det innebär att ha en egen server.
Kontrollpaneler
Den vanligaste kontrollpanelen för den som vill slippa att göra allt manuellt är utan tvekan WHM/cPanel. WHM är den del där du administrerar hela servern med allt ifrån DNS till brandvägg och backup. Det är ett väldigt omfattande system där du konfigurera flera ini-filer från PHP, Apache, MySQL, Brandväggar m.m. direkt i webben och sedan enkelt starta om just den servicen för att se ändringarna träda i kraft. Även om detta underlättar och att serverdriften inte kräver samma kompetensnivå så krävs det ändå att man vet vad man ändrar och vad man ska ändra för att få det som man vill.
cPanel innefattar alltså både den kontrollpanel du använder mot kunder och enskilda webbhotellkonton men även WHM där du kan konfigurera hela servern. cPanel betalas vanligtvis som en licens och antingen köper du av serveråterförsäljaren eller direkt från cPanel själva. Det finns årslicenser och även life-time-licenser för den som vet att den ska köra det länge på sin server.