Dedikerad Server

Dyrt med egen dedikerad webbserver?

Dell Server Repair ManchesterEn egen dedikerad server kan vara ett kraftfullt alternativ jämfört med ett vanligt webbhotellspaket och många företag och stor hemsidor blir ibland tvingade till att använda en dedikerad server, och ibland flera sådana för att skapa ett eget lastbalanserat system.

En egen dedikerad server behöver inte vara dyr, men de billigaste varianterna är i många fall onödiga då du kan få samma kapacitet eller bättre från VPS. Idag kan du hyra VPS i ett moln (många servrar sammankopplade) och du kan enkelt uppgradera din VPS så den får mer utrymme, bandbredd, CPU och minne utan du behöver flytta din hemsida. Detta är en väldigt skalbar lösning och har blivit väldigt populär.

Det finns ändå anledningar att vilja ha en egen dedikerad server. Kanske vill du själv köpa den, konfigurera den och sedan ställa den i ett datacenter. Denna tjänst går ofta under namnet colocation och då äger du själv hårdvaran i servern. Månadskostanden för elförbrukning, datatrafik etc. brukar bli lägre men och andra sidan måste du lägga ut stora pengar på att köpa hårdvara och om någonting går sönder som t.ex. ett diskhaveri så är det din skyl
dighet att själva fixa detta.

Du kan också hyra en helt egen dedikerad server, vilket är det vanligaste. Det finns ibland även något som kallas för Managed Hosting, och då tar webbhotellet över en stor del av driften av servern. Om du sedan tidigare endast har erfarenhet av vanliga webbhotellspaket så är det detta du ska satsa på.

Kostanden för en dedikerad server där webbhotellet ansvarar för drift av systemet och hjälper dig att konfigurera webbservern är tyvärr inte speciellt billigt. Men du borde kunna hitta alternativ från ca 1500-2000kr/mån.

I Europa och USA kan du få detta billigare och förmodligen en egen servern för långt under 1 000kr med WHM/cPanel där du själv kan göra alla inställningar du vill. Fasthosts som är en brittisk leverantör är ett mycket prisvärt alternativ nära Sverige.

I Sverige kan jag rekommendera att du tar en titt på Oderland och Crystone som erbjuder dedikerade servrar till bra priser.