Hyr en egen Minecraft Server billigt

minecraft-serverFör att spela Minecraft med andra människor i multiplayer (flerspelarläge) krävs det att där finns en Minecraft-server som spelarna kan ansluta till. Det är denna server som genererar banan och sammanbinder alla spelare.

Om du inte har en egen server med bra Internetanslutning hemma så kan du hyra en egen server att spela på. Ni kan t.o.m. gå ihop några vänner och dela på kostnaden så blir det inte så mycket per person.

Det finns leverantörer som Serverpronto där du till en ganska liten summa kan hyra en egen Minecraft-server. Den billigaste varianten kostar i skrivande skrivande stund ca 200 kr per månad ($29.95) och klarar upp till 15 spelare.

Serverpronto är en leverantör i USA och du bör räkna med en responstid på ca 120-130 ms. Detta är givetvis inte perfekt men är ett billigare alternativ än de svenska motsvarigheterna.

Vill du hyra en server i Sverige så kan du titta på VPS-lösningar. Om du kör Minecraft-servern i Linux så kan du komma undan ganska billigt. En VPS med 2 kärnor och 2GB klarar av ganska många spelare.

iPeer kan vara ett riktigt bra svenskt alternativ där du kan skapa en VPS i deras molntjänst. Du kan börja med lite minne och en kärna för att sedan utöka i takt med att det behövs. En server hos dem med 1 kärna, 1 GB minne, och 10 GB diskutrymme kostar 142 kr/mån. Du kan sedan enkelt och snabbt ge den mer resurser utan att systemet behöver installeras om.

CityCloud är ett annat alternativ till iPeer. Det fungerar på samma sätt och du kan enkelt förbättra servern om det behövs. Priset är ungefär detsamma för iPeer som CityCloud, jämför båda välj det som passa bäst för din Minecraft-server och ekonomi.

Det är med andra ord inte speciellt dyrt att starta en egen Minecraft-server i Sverige om du inte ska ha väldigt många spelare. Från ca 150 kr/mån kan du alltså  komma igång och spela Minecraft med dina vänner.