Allmänt

Vad du behöver kunna för att ha en egen webbserver

webbserver-linux-mysqlFör att ha en egen webbserver behöver du ha bra kunskaper i operativsystemet som webbservern ska köra. I många fall rör dig sig alltså om Linux och det gäller att du kan administrera systemet från en kommandotolk då en server vanligtvis inte vill ha de grafiska delarna aktiverade få de tar upp onödigt mycket resurser.

Du behöver också känna till hur webbserverns mjukvara fungerar. För Linux är det vanligast alternativet Apache, men även andra webbservrar som t.ex. Nginx existerar och på en VPS kanske just den är ett bättre val. Du måste veta hur du installerar den och konfigurerar den med t.ex. PHP.

För Windows Server är det främst IIS man använder, men även på Windows går det att köra Apache om man så önskar. Det är dock en väldigt ovanlig kombination då man oftast endast väljer Windows som servermiljö om där finns något som inte går att få i Linux. Som t.ex. tillgång till .NET och MS SQL.

Utöver webbserverns mjukvara kommer du kanske vilja köra en databas och då behöver du även veta hur du installerar och konfigurerar den.

Om du kan hantera operativsystemet bra så kan du komma väldigt långt genom att bara läsa dokumentation för ett specifikt program. Om du exempelvis skulle vilja köra Tomcat på en VPS men har ingen erfarenhet av just det så kommer du kunna lära dig det ganska snabbt.

Om du har bra kunskaper i operativsystemet så kommer du förmodligen heller inte ha några större problem att installera en brandvägg på servern. Det finns också väldigt mycket dokumentation på Internet så är det specifika kunskaper man saknar så kan en eller två Google-sökningar ofta täcka igen de hålen.

Det finns gratis mjukvara som du kan installera på din egen dator för att virtualisera en maskin. På den kan du sedan försöka installera en egen webbserver efter dina egna behov. Lyckas du vet du att du är ett steg närmare till att administrera en egen VPS -server eller dedikerad server.

När allting kommer omkring så är det inte säkert att det bara räcker med att det fungerar. Det finns en hel del säkerhetsåtgärder man bör ta som systemadministratör och det kan vara värt att köpa en bok eller fördjupa sig i en del artiklar på nätet. Speciellt om webbservern du ska konfigurera kommer köra någonting viktigt.