VPS – En egen virtuell server

VPS (Virtuell Privat Server) är ett sätt att få samma möjligheter som vid en helt egen fysiskt server men genom att dela den fysiska hårdvaran med andra så blir kostnaden lägre. En server består alltså av flera virtuella servrar där varje ägare själv bestämmer vilket operativsystem som ska installera, vilka inställningar som ska göras o.s.v.

Det är inte ovanligt att VPS-tjänster idag ingår i en molnbaserad tjänst. Detta gör att flera fysiska servrar agerar serverpark åt många VPS-kunder. Fördelen här är att det är väldigt skalbart och om en kund skulle behöva uppgradera sin VPS från att använda 1 processor och 2 GB internminne till 8 processorer och 16 GB internminne så går detta att göra med något enstaka musklick.

Kontrollen ligger oftast helt hos kunden och du kan uppgradera servern ena dagen för att sedan nästa dag göra nya ändringar. VPS ger en skalbarhet som tidigare inte varit möjligt.

VPS i Sverige – Svenska leverantörer

Det finns en del leverantörer av VPS-tjänster i Sverige och vissa av dem är riktigt bra så du behöver inte leta utanför Sverige om du inte vill. En VPS i Sverige är dock fortfarande lite dyrare så om priset är viktigt, ta en titt utomlands med.

  • Miss Hosting – Miss Hosting är ett av Sverige populäraste webbhotell just nu och erbjuder fantastiskt prisvärda alternativ för så väl dig som vill ha vanligt webbhotell som VPS eller ännu tyngre lösningar. Servrarna står i en del av Bahnhofs datacenter i Stockholm.
  • Oderland – Kör molnbaserad VPS genom XEN. Välj mellan 5 olika konfigurationer från 83kr/mån.
  • FS Data – Kraftfulla och driftsäkra VPSer från 199kr/mån.

VPS Utomlands

Det finns en del alternativ om du vill ha din VPS utomlands, här nedanför ser du några alternativ.

  • Fasthosts – Flera olika alternativ med ett pris från ca £20/mån.
  • HostGator – Ett webbhotell som även erbjuder VPS, speciellt för dig som är van vid cPanel. Från $20/mån.
  • ServerPronto – De har några billiga VPS-alternativ. Skalbarheten saknas dock.